Kinezi novi vlasnici Severa

Bez autora
Oct 26 2011

Fabrika elektromotora i malih mašina ATB Sever dobila je novog vlasnika, kinesku kompaniju Volong grupa. Izvršni odbor ATB grupe iz Beča poslao je svojim fabrikama obaveštenje o promeni vlasništva. U saopštenju se navodi da je nakon intenzivnih pregovora u poslednje dve sedmice dr Matias Šmit, kao poverenik A-tek grupe svoj udeo od 97,94 odsto u ATB grupaciji preneo na Volong grupu. U saopštenju se ne navodi za koji iznos je kineskoj kompaniji prodat većinski paket akcija, ali je poznato da je od prošle godine bečka kompanija Mirka Kovača A-tek u stečaju koji se smatra drugim po veličini u Austriji. Volong grupa se smatra jednim od najvećih proizvođača elektromotora u Kini, a preuzimanje ATB grupe je prilika da svoju proizvodnju internacionalizuju. Proizvodni program i tržišta Volonga i ATB-a se dopunjuju. Volong grupa preuzeće i sve lokacije i sve zaposlene iz ATB grupe širom sveta, a kako se navodi iz Izvršnog odbora ATB grupe, sa svim njihovim pravima i obavezama. To za subotičku fabriku, kao i fabriku Fod u Boru koju je kupio ATB Sever, znači da im je kompanija Volong novi vlasnik.

Kinezi novi vlasnici SeveraFabrika elektromotora i malih mašina ATB Sever dobila je novog vlasnika, kinesku kompaniju Volong grupa.

Izvršni odbor ATB grupe iz Beča poslao je svojim fabrikama obaveštenje o promeni vlasništva. U saopštenju se navodi da je nakon intenzivnih pregovora u poslednje dve sedmice dr Matias Šmit, kao poverenik A-tek grupe svoj udeo od 97,94 odsto u ATB grupaciji preneo na Volong grupu. U saopštenju se ne navodi za koji iznos je kineskoj kompaniji prodat većinski paket akcija, ali je poznato da je od prošle godine bečka kompanija Mirka Kovača A-tek u stečaju koji se smatra drugim po veličini u Austriji.

Iz sedišta ATB grupacije kaže se da se Volong grupa smatra jednim od najvećih proizvođača elektromotora u Kini, a da je preuzimanje ATB grupe prilika da svoju proizvodnju internacionalizuju. Prema ovom saopštenju proizvodni program i tržišta Volonga i ATB-a se dopunjuju.

Volong grupa preuzeće i sve lokacije i sve zaposlene iz ATB grupe širom sveta, a kako se navodi iz Izvršnog odbora ATB grupe, sa svim njihovim pravima i obavezama. To za subotičku fabriku, kao i fabriku Fod u Boru koju je kupio ATB Sever, znači da im je kompanija Volong novi vlasnik.

Prema ugovoru austrijske i kineske kompanije strateški cilj je finansijsko jačanje i proširenje ATB grupe. Predsednik i većinski vlasnik Volong grupe Jinčeng Čen imenovao je u Nadzorni odbor ATB grupe, a izmenjen je i sastav Izvršnog odbora.

Predstavnici novog kineskog vlasnika u više navrata boravili su u ATB Severu u Subotici analizirajući poslovanje fabrike koja poslednjih godina smanjuje proizvodnju i otpušta radnike te od 10 proizvodnih pogona još rade samo dva. U Subotici se nadaju da će dolazak novih vlasnika značiti i opstanak i ponovni rast Severa koji poslednjih godina prema nezvaničnim informacijama beleži negativno poslovanje. Inače, fabriku Sever pre šest godina kupio je austrijski A-tek za nešto preko 300.000 evra. Fabriku je tužilo gotovo dve hiljade njegovih bivših radnika zbog neisplaćene razlike u zaradama od 1997. godine do privatizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik